تکثیر گیاهان, گل و گیاه, معرفی گیاه, نگهداری از گیاهان

نگهداری و تکثیر گیاه سینره در خانه

سینره یکی از گل‌های زیبایی است که در روزهای آخر سال،گلدان‌های جذاب و رنگارنگ آن را می‌توانید از گل‌فروشی‌ها و بازارچه‌ها بخرید تا در روزهای بهار و آغاز سال، زیبایی خانه‌ی شما را دوچندان کند. این گیاه با گل‌های رنگارنگ و زیبا به‌عنوان گیاه یک‌ساله نگهداری می‌شود. در ادامه درباره‌ی این گیاه زیبا، روش‌های نگهداری از آن و مشکلات رایج آن، بیشتر بخوانید.

گیاه سینره چیست؟

این گیاه با گل‌های شاد و رنگارنگی که دارد از تیره‌ی کاسنیان است و با گل آفتاب‌گردان هم‌خانواده است. گیاه سینره بومی مجمع‌الجزایر آزور است و در آنجا روی صخره‌هایی که در ساحل اقیانوس اطلس قرار دارند رشد می‌کند. این گیاه برای اولین بار در سال ۱۷۷۷ و توسط باغبان‌های باغ‌های سلطنتی بریتانیا کشف شد. البته گیاهانی که امروزه به عنوان گل سینره عرضه می‌شوند در واقع یک گیاه پیوندی هستند که با پیوند دو گونه‌ پریکالیس شناخته‌شده پرورش یافته‌اند.

گیاه سینره یک گیاه چندساله است اما معمولا به‌عنوان یک گیاه یک‌ساله از آن نگهداری می‌شود. از آنجایی که گیاه سینره برای مدتی طولانی گل می‌دهد و گل‌های آن از نظر رنگ بسیار متنوع هستند، این گیاه طرفداران زیادی دارد. اگرچه رنگ این گل‌ها صورتی، قرمز، بنفش، آبی یا سفید است اما دو ویژگی باعث تنوع و زیبایی بیشتر این گل‌ها شده است. یکی اینکه این گل‌ها طیف وسیعی از این رنگ‌ها را دارند و دیگری اینکه گلبرگ‌های آن‌ها همگی دو رنگ هستند. قسمتی از این گلبرگ‌ها سفید است و قسمتی دیگر رنگ‌هایی که گفته شد را دارد. همچنین تفاوت در اینکه قسمت بزرگ‌تر گلبرگ‌ها سفید باشد یا رنگی، باعث شده گل‌های سینره تنوع بسیار بیشتری داشته باشند.

گیاه سینره از نظر اندازه هم متنوع است. هر چه گیاه بزرگ‌تر باشد، گل‌های آن هم بزرگ‌تر هستند. اندازه‌ی بعضی از این گل‌ها به ۱۲ سانتی‌متر هم می‌رسد.

تنوع بی‌نظیر رنگ‌ها به علاوه‌ی حس نشاطی که با دیدن گل‌های سینره ایجاد می‌شود باعث شده تا این گیاه به محبوب‌ترین گیاه برای تزئینات سال نو تبدیل شود.

جدول اطلاعات کلی در مورد گیاه سینره

نام علمی Pericallis cruenta, Senecio cruentus
نام رایج سینره
نوع گیاه چندساله
نیاز به نور آفتاب کمی سایه تا سایه کامل
نوع خاک مرطوب با زهکشی خوب، کمی اسیدی، غنی
pH خاک ۵٫۵ تا ۶
زمان گل‌دهی بهار
رنگ گل متنوع غیر از زرد
منطقه بومی Azores، جزایر قناری

روش نگهداری و پرورش گیاه سینره

اگر در منطقه‌ای زندگی‌ می‌کنید که گرمسیری است و رطوبت کافی دارد، می‌توانید از گیاه سینره به‌عنوان یک گیاه چندساله نگهداری کنید و آن را پرورش دهید. اما اگر در منطقه‌ای زندگی‌ می‌کنید که شرایط آب‌وهوایی آن‌جا برای این کار مناسب نیست یا می‌خواهید به عنوان یک گیاه یک‌ساله از سینره نگهداری کنید، حفظ رطوبت دائمی و یکنواخت اهمیت دارد. همچنین باید به طور مداوم گل‌های پژمرده را از گیاه جدا کنید تا جوانه‌های جدید جای آن‌ها را بگیرند. اگر این مراقبت‌ها را به دقت انجام دهید، نه تنها سینره‌ی شما در طول بهار و تابستان گل می‌دهد بلکه گل‌های آن دچار رنگ‌پریدگی هم نمی‌شوند و طراوت و زیبایی آن‌ها حفظ می‌شود.

نور

گیاه سینره گیاهی است که به نور زیاد حساس است و مکان‌های سایه‌‌دار را می‌پسندد. اگر می‌خواهید از گیاه سینره در گلدان نگهداری کنید یا می‌خواهید آن را در باغچه بکارید، مطمئن شوید که در معرض نور شدید و مستقیم آفتاب قرار نمی‌گیرد. گیاه سینره در سایه‌ها به خوبی رشد می‌کند.

خاک

برای نگهداری و پرورش گیاه سینره، خاک غنی و کمی اسیدی که رطوبت را به خوبی در خودش نگه می‌دارد و زهکشی مناسبی دارد خاک ایدئالی است. می‌توانید با اضافه کردن مقداری پیت‌ماس یا تفاله‌ی قهوه خاک را اصلاح کنید تا شرایط مطلوبی برای رشد گیاه داشته باشد.

آب

همان‌طور که قبلا بیان شد، گیاه سینره به رطوبتی دائمی و یکنواخت نیاز دارد. باید به طور منظم و در نوبت‌های زیاد گیاه را آبیاری کنید اما نباید در هر نوبت به قدری آبیاری کنید که خاک کاملا خیس شود و مرطوب شدن خاک کافی است. آبیاری مداوم و منظم در آب‌وهوای گرم اهمیت بیشتری دارد.

دما و رطوبت

گیاه سینره به تغییرات دمایی تا اندازه‌ای حساس است. دمای مطلوب برای نگهداری از گیاه سینره، بین ۱۰ تا ۱۸ درجه‌ی سانتی‌گراد است. اگر در طول شب دما از ۲ درجه‌ی سانتی‌گراد پایین‌تر برود، گیاه سینره می‌میرد و اگر در طول روز دما به بالای ۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد برسد، گلدهی گیاه متوقف می‌شود. در طول تابستان باید از گیاه سینره در مکان‌های کاملا سایه نگهداری کنید و حتی لازم است در روزهایی که هوا به شدت گرم است گیاه را به فضای بسته‌ی خنک‌تر منتقل کنید.

گیاه سینره در محیط‌های مرطوب به‌خوبی رشد می‌کند. اگر محیطی که در آن از گیاه سینره نگهداری می‌کنید در طول فصل رشد گیاه به اندازه‌ی کافی رطوبت ندارد، می‌توانید با مرطوب نگه داشتن خاک نیاز گیاه به رطوبت را تأمین کنید. البته نباید خاک کاملا خیس شود چرا که اگر برای مدتی طولانی گیاه در خاک خیس زندگی کند دچار پوسیدگی ریشه می‌شود.

اگر در گلدان از گیاه سینره نگهداری می‌کنید، بهترین راهکار برای تأمین رطوبت لازم گیاه، استفاده از سینی سنگ‌ریزه است و فرقی نمی‌کند که در فضای بسته از گیاه نگهداری می‌کنید یا آن را به فضای باز انتقال داده‌اید. یک لایه از سنگ‌ریزه یا شن نخودی را داخل سینی یا ظرفی که ارتفاع کمی دارد پهن کنید و گلدان را روی این سنگ‌ریزه‌ها قرار دهید. روی سنگ‌ریزه‌ها آب بریزید به اندازه‌ای که ۱٫۵ سانتی‌متر از کف ظرف را با آب پر کرده باشید. ممکن است در بعضی از مکان‌ها که هوای بسیار خشکی دارند لازم باشد این کار را هر روز تکرار کنید. تبخیر شدن این آب به مرور زمان باعث می‌شود هوای اطراف گیاه به طور مداوم مرطوب باشد و میزان یکنواختی از رطوبت را داشته باشد. غبارپاشی روی این گیاه توصیه نمی‌شود چرا که ممکن است به گلبرگ‌های سینره آسیب بزند.

تکثیر گیاه سینره

اگر بتوانید شرایط ایدئالی برای رشد گیاه فراهم کنید، گیاه سینره به‌راحتی خودش را با پراکنده کردن بذرها تکثیر می‌کند. در این شرایط اگر نمی‌خواهید گیاه شما تکثیر شود، باید قبل از تشکیل شدن بذرها گل‌ها را از گیاه جدا کنید. اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که هوا برای نگهداری سینره به‌عنوان یک گیاه چندساله بیش از اندازه سرد است و مجبور هستید به‌عنوان یک گیاه یک‌ساله از سینره نگهداری کنید، می‌توانید در تابستان از روش قلمه‌زنی برای تکثیر گیاه استفاده کنید. اگر می‌خواهید این روش را اجرا کنید، باید در فصول سرد سال از گیاه در فضای بسته نگهداری کنید. البته از آن‌جایی که سینره یک گیاه حساس است و به رطوبتی پایدار نیاز دارد، نگهداری از آن در فضای بسته می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.

آفت‌ها و بیماری های رایج

هنگامی که از یک گیاه نگهداری می‌کنید، حفظ سلامت آن مهم است و شاید برای کسانی که تجربه‌ی چندانی ندارند کار دشواری باشد. در ادامه به بعضی از آفت‌ها و بیماری‌هایی که سلامتی سینره‌ی شما را تهدید می‌کنند اشاره می‌کنیم.

آفت‌ها

بیشتر آفت‌هایی که به گیاه سینره حمله می‌کنند از آفت‌هایی هستند که شیره‌ی گیاهان را می‌مکند.

رایج‌ترین و خطرناک‌ترین آفت گیاه سینره شته‌ها هستند. باید قسمت‌های مختلف گیاه خود را بررسی کنید تا حضور شته‌ها را به موقع تشخیص دهید. می‌توانید شته‌ها را زیر برگ‌ها یا بالای محل اتصال برگ‌ها به ساقه پیدا کنید. در صورت مشاهده‌ی شته‌ها، باید برای از بین بردن آن‌ها از صابون‌های حشره کش استفاده کنید.

مگس‌ سفید یا سفیدبالک‌ آفت دیگری است که گیاه سینره در معرض هجوم آن‌ قرار دارد. شما هنگامی متوجه حضور مگس‌های سفید می‌شوید که تعداد زیادی از آن‌ها در اطراف سینره‌ی شما پرواز می‌کنند. با مشاهده‌ی پرواز مگس‌های سفید در اطراف گیاه، باید به دنبال پیدا کردن لاروهای بسیار ریز آن‌ها روی برگ‌های گیاه باشید. باید با اسپری کردن صابون حشره‌کش، این لاروها را از روی برگ‌ها پاک کنید.

اگرچه به اندازه‌ی شته و مگس سفید رایج نیست، اما ریشک‌بال هم به گیاه سینره حمله می‌کند. این حشرات سیاه‌رنگ بیشتر روی گل‌های گیاه مشاهده می‌شوند. برای مقابله با ریشک‌بال‌ها هم باید از صابوه حشره‌کش استفاده کنید.

دو آفت دیگر هم به گیاه سینره آسیب می‌زنند که کنترل آن‌ها کمی دشوار است. اول، کنه‌ی عنکبوتی است که باید برای از بین بردن آن از روغن چریش یا بعضی از حشره‌کش‌های قوی‌تر استفاده کنید. آفت دوم، گونه‌ای از مگس‌های برگ‌کاو است که لارو‌های آن با الگویی شبیه هزارتو برگ‌های گیاه را می‌جوند و شما با مشاهده‌ی این الگوها متوجه می‌شوید که آن‌ها حضور دارند. از آنجا که این لاروها درون برگ‌ها زندگی می کنند، مقابله با این آفت دشوارتر از سایر آفت‌هایی است که به گیاه سینره حمله می‌کنند. بهترین راهکار برای مقابله با لاروهای مگس‌های برگ‌کاو این است که برگ‌های آسیب‌دیده را از گیاه جدا کنید. برای جلوگیری از ازدیاد این لاروها و هجوم آن‌ها به سایر قسمت‌های گیاه، می‌توانید از آفت‌کش‌های زیستی که حاوی باکتری Bacillus thuringiensis هستند استفاده کنید.

بیماری‌ها

کپک خاکستری نوعی قارچ است که به برگ‌های گیاه آسیب می‌زند. روغن چریش برای پیشگیری و درمان این بیماری قارچی گزینه‌ی مؤثری است. البته در موارد شدید بیماری، باید از قارچ‌کش‌های مایع که حاوی مس هستند استفاده کنید.

بیماری سفیدک سطحی در بین گیاهانی مانند سینره که محیط‌های مرطوب را می‌پسندند شایع است. در این بیماری قارچی، هنگامی که هاگ‌های سفیدرنگ روی برگ‌ها تشکیل می‌شوند، شییه گرد‌وخاکی که روی برگ ریخته شده باشد به نظر می‌رسند. می‌توانید موارد خفیف را با روغن چریش درمان کنید، اما مانند بیماری کپک خاکستری، برای شرایط حاد باید از قارچ‌کش‌های مایع که حاوی مس هستند استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *