آگلونما یا گیاه همیشهسبز چینی یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب و ماندگار است. به این گیاه نخشید هم میگویند و چون نگهداری از آن راحت است، حتی تازهکارها هم میتوانند یک گلدان آگلونما در خانه نگهداری کنند. اگر دوست دارید گیاهی بیدردسر در خانه نگهداری کنید که به نور مستقیم آفتاب هم نیاز نداشته باشد، آگلونما انتخاب خوبی است. در ادامه دربارهی نگهداری از این گیاه زیبا بیشتر بخوانید.
آگلونما یا همیشهسبز چینی چیست؟
گیاه همیشه سبز چینی یا آگلونما که به آن نخشید هم میگویند، یکی از گیاهان آپارتمانی جذاب و دکوری است که بومی آسیا است. این گیاه انواع گوناگونی دارد و هر کدام جذابیت و زیبایی خاصی دارند. تمام انواع آگلونما برگهای بزرگ، باریک و براق به شکل بیضی دارند که روی ساقهای کوتاه قرار دارد. گیاهانی که قدیمیتر باشند گل هم میدهند و بهار و تابستان فصل گلدهی این گیاه است.
گیاه همیشهسبز چینی یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی است که آن را میتوانید در خانهی اکثر علاقهمندان به گیاهان آپارتمانی پیدا کنید. این گیاه انواع مختلفی دارد و هر مدل رنگهای متفاوتی دارند؛ از سبز تیره گرفته تا نقرهای و قرمز. افزودن این رنگهای زیبا به دکوراسیون خانه، جذابیت خیرهکنندهای به آن میدهد.
گیاه همیشهسبز چینی معمولا رشد کندی دارد به همین دلیل یک گزینهی عالی برای کاشتن در گلدان و نگهداری در فضای بسته است. این گیاه به شکل گل آپارتمانی در تمام طول سال قابل کاشت و نگهداری است.
اگر در خانه حیوان خانگی دارید باید در نگهداری از آگلونما در خانه احتیاط کنید چون این گیاه برای سگها و گربهها مسمومکننده است. ضمنا آگلونما یکی از گیاهانی است که تأثیر آن در تصفیه کردن هوای محیط، اثبات شده است. در مطلب زیر میتوانید با چند گیاه آپارتمانی تصفیهکنندهی هوای محیط آشنا شوید.
جدول اطلاعات کلی در مورد آگلونما یا همیشهسبز چینی
نام رایج | همیشهسبز چینی، همیشهسبز فیلیپین |
نام علمی | Aglaonema commutatum |
نوع گیاه | علفی چندساله |
اندازه گیاه | ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر ارتفاع و ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر عرض |
قرار گرفتن در برابر آفتاب | کمی سایه تا کاملا سایه |
نوع خاک | سبک با زهکشی خوب |
pH خاک | اسیدی |
وقت گلدهی | بهار و تابستان |
رنگ گل | سفید |
منطقه بومی | آسیا |
مسمومکنندگی | سمی برای سگ و گربه |
مراقبت از آگلونما یا همیشهسبز چینی
اگر دنبال یک گیاه آپارتمانی زیبا هستید که به مراقبت کمی نیاز داشته باشد، گیاه آگلونما بهترین انتخاب است. یکی از دلایل محبوبیت این گیاه، همین نگهداری آسان است. کسانی که زندگی پرمشغلهای دارند یا تازهکار هستند معمولا در نگهداری آگلونما موفق میشوند.
نگهداری از این گیاه چند قانون ساده دارد که اگر آن را رعایت کنید، همیشه گیاهی سرسبز و زیبا خواهید داشت. یکی از آن چند قانون این است که هر چقدر برگ گیاه روشنتر باشد، به نور بیشتری نیاز دارد. اگر مقدار نیاز گیاه به نور را پیدا کنید، دیگر مشکلی با نگهداری آگلونما نخواهید داشت. علاوه بر این، گیاه آگلونما باید در جای گرم و مرطوب نگهداری شود. اگر بتوانید این شرایط را برای گیاه فراهم کنید، مدت زیادی زنده میماند. سرعت رشد آن هم تقریبا کند است و گیاهی نیست که زود به زود نیاز به عوض کردن گلدان داشته باشد.
نور
انواع گیاه آگلونما که برگهای تیرهتری دارند، در محیطهای سایه و با نور کمتر هم دوام میآورند. اما انواعی از آگلونما که رنگ برگهای آنها روشن است، باید در محیط پرنور نگهداری شوند. فراموش نکنید که آگلونما را از هر نوعی که باشد در زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید. تابش اشعهی آفتاب خیلی زود برگهای گیاه را میسوزاند.
اگر اتاقی دارید که پنجرهی آفتابگیر دارد آن را درست زیر پنجره و جایی که آفتاب میتابد قرار ندهید. جای دیگری از همین اتاق که نور میگیرد ولی آفتاب مستقیم ندارد برای نگهداری آگلونما مناسب است. برخی راهپلهها هم نور کافی میگیرند ولی نور آنها مستقیم نیست. این راهپلهها هم برای نگهداری از آگلونما مناسب است.
خاک
گیاه آگلونما از نظر خاکی که در آن میکارید، زیاد سختگیر نیست. برای این گیاه خاکی که زهکشی خوبی داشته باشد و کمی اسیدی باشد کافی است. یعنی خاکهای معمولی گلدان برای نگهداری از آن خوب است. اگر احساس میکنید خاک گلدان آب زیادی را در خود نگه میدارد، کمی پرلیت یا ماسه با آن ترکیب کنید تا به زهکشی بهتر آن کمک کنید. این گیاه را باید حتما در گلدانی بکارید که زیر آن سوراخ زهکشی داشته باشد.
در مجموع خاکهایی که در گل فروشیها بهعنوان خاک همهکاره یا خاک گلدان فروخته میشود، برای نگهداری این گیاه مناسب است. خاک باغچه یا خاکی که سفت بشود، برای نگهداری بیشتر گیاهان آپارتمانی مناسب نیست.
آب
این گیاه در خاک مرطوب بهخوبی رشد میکند ولی نباید گلدان پر از آب شود. برای رسیدن به این سطح از تعادل رطوبت در خاک گلدان، تمام قسمتهای گلدان را بهخوبی آب بدهید و قبل از آبیاری مجدد، اجازه دهید تا خاک گلدان خشک شود. همین روند را در فصلهای بهار، تابستان و پاییز ادامه دهید اما در زمستان میتوانید تعداد دفعات آب دادن به گلدان را کاهش دهید.
در فصل زمستان معمولا مشکلی برای چند روز آب ندادن به گیاه وجود ندارد و با خیال راحت میتوانید سفر کنید. در سایر فصلها اگر نگران خشک ماندن خاک گلدان هستید میتوانید با روشهایی که در مطلب زیر معرفی کردهایم، شرایط را برای آب دادن به گیاه برای مواقعی که منزل نیستید، فراهم کنید.
دمای هوا و رطوبت
این گیاهان وزش هوای سرد را دوست ندارند و دمای کمتر از ۱۸ درجه سانتیگراد برای آنها مناسب نیست. گیاه همیشهسبز چینی را باید دور از پنجرهها یا منفذهایی قرار دهید که راهی برای ورود هوای سرد هستند. هر چقدر فضای گرمتری برای گلدان فراهم کنید، بهتر است.
این گیاه به رطوبت بالایی نیاز دارد به همین دلیل برخی از پرورشدهندگان گیاهان آپارتمانی عقیده دارند که آگلونما یک گیاه گلخانهای ایست. این گیاه در محیط پرنور، گرم و مرطوب گلخانهها رشد خوبی دارد اما در فضای داخلی خانه هم قابل نگهداری است در صورتی که بتوانید شرایطی شبیه گلخانه برای آن فراهم کنید.
برای اینکه رطوبت لازم این گیاه فراهم شود، باید آن را مرتب غبارپاشی کنید و در قسمتهایی از خانه قرار دهید که محیط مرطوبتری دارد مثلا آشپزخانه و سرویس بهداشتی. اگر خانهی شما محیط خشکی دارد، بهتر است برای گیاهان خود که نیاز به رطوبت دارند، یک دستگاه بخور تهیه کنید.
گیاهان آپارتمانی معمولا بر اثر تغییرات سریع آبوهوایی دچار شوک میشوند و ممکن است به شکلهای مختلف مثلا ریختن برگ گیاه، پژمرده شدن و… این شوک را نشان دهند. بهترین کار برای پیشگیری از این شوک، این است که گلدانها را قبل از تغییر فصل و تغییر آبوهوا، برای این شرایط آماده کنید. در مطلب زیر میتوانید در مورد تغییر آبوهوا و تأثیرات آن بر گیاهان آپارتمانی بیشتر بخوانید.
کود
برای اینکه بهترین نتیجه را از نگهداری آگلونما بگیرید، میتوانید دو بار در سال به آن کود مایع بدهید. تاریخ کوددهی باید ابتدای فصل رشد و انتهای فصل رشد باشد.
تکثیر آگلونما یا همیشهسبز چینی
گیاه همیشهسبز چینی را میتوانید بهراحتی با روش قلمه زدن ساقه، تکثیر کنید. حتی موقع تعویض گلدان گیاه، میتوانید با روش تقسیم ریشه، آن را تکثیر کنید. برای تکثیر کردن این گیاه تا اواسط تابستان صبر کنید؛ زمانی که دمای هوا به گرمترین حالت خود میرسد.
تکثیر آگلونما با قلمه زدن
برای تکثیر گیاه از طریق قلمه زدن، مراحل زیر را دنبال کنید؛
۱. از یک کاتر تیز و ضدعفونیشده استفاده کنید. چند سانتیمتر از ساقهی گیاه اصلی را با کاتر ببرید.
۲. انتهای قلمه را داخل هورمون ریشهزایی قرار دهید و بعد آن را داخل یک لیوان آب بگذارید. لیوان را در نور غیرمستقیم قرار دهید. معمولا ظرف ۳ تا ۴ هفته، قلمه ریشه میزند.
۳. بهآرامی و بااحتیاط، قلمهی ریشه زده را به گلدانی که زهکشی خوبی دارد منتقل کنید و خاک آن را مرطوب نگه دارید.
قلمهزدن یکی از بهترین روشها برای تکثیر گیاهان آپارتمانی است. تقریبا بیشتر گیاهان آپارتمانی را میتوانید با این روش تکثیر کنید و به عزیزان خود هدیه دهید. برای اینکه دربارهی تکثیر گیاهان آپارتمانی و استفاده از هورمون ریشهزایی بیشتر یاد بگیرید، مطلب زیر را دنبال کنید.
تکثیر آگلونما با تقسیم ریشه
یکی دیگر از روشهای رایج برای تکثیر گیاهان، تقسیم ریشه است. برای تکثیر آگلونما با تقسیم ریشه، مراحل زیر را دنبال کنید؛
۱. گلدان را روی زمین بخوابانید. با کمک یک بیلچهی باغبانی، خاک اطراف گلدان را شل کنید. بهآرامی گیاه و خاک را از داخل گلدان بیرون بیاورید.
۲. بهآرامی خاک اضافه را از ریشه بتکانید. ریشهها را با دقت از هم جدا کنید و قسمتی از ریشه را با ساقه و برگ متصل به آن جدا کنید.
۳. ریشهی جدا شده را در خاکی با زهکشی مناسب بکارید.
۴. برای مدت چند هفته، هم گیاه اصلی و هم گیاه جدا شده را بیشتر از حد معمول، مرطوب نگه دارید تا زمانی که هر دو گیاه دوباره جان بگیرند و دچار استرس نشوند.
آفتها و بیماریهای رایج آگلونما
گیاه آگلونما یا همیشهسبز چینی، زیاد در معرض آفتها و بیماریها قرار ندارد. اما گاهی اوقات دچار آفتهای رایج گیاهان آپارتمانی میشود. این آفتها از جمله انواع شتهی گیاهان آپارتمانی را میتوانید با حشرهکشها یا روغنهای مخصوص از بین ببرید.
دیگر مشکلات رایج این گل به خاطر مرطوب بودن محیط است. اگر آن را بیش از حد لازم مرطوب نگه دارید، ممکن است دچار قارچ شود یا اینکه ریشههای آن بپوسد. در آب دادن به گیاه زیادهروی نکنید و حتما از خاک و گلدان با زهکشی مناسب استفاده کنید.
مشکلات رایج در نگهداری از گیاه آگلونما
گیاه آگلونما بسیار مقاوم است و معمولا دچار مشکل نمیشود. به همین دلیل بسیاری از تازهکارها برای شروع نگهداری از گل و گیاه، آگلونما را انتخاب میکنند. تنها مشکلی که ممکن است با آن مواجه شوید، لوله شدن یا موجدار شدن برگها است. زمانی که این مشکل حل شود، گیاه دوباره به حالت قبل برمیگردد. علاوه بر آفتهای رایج گیاهان آپارتمانی که بالاتر عنوان کردیم، چند دلیل دیگر هم وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد این مشکل در برگها شود؛ در ادامه به مثالهایی از این دلایل توجه کنید؛
سن
این اتفاق یکی از مشکلات طبیعی و رایج در گیاهانی است که سن بالایی دارد. در این صورت تنها کافی است که برگهای آسیبدیده را جدا کنید.
نور زیاد
نور زیاد و مستقیم میتواند باعث آسیب دیدن و سوختن برگها شود. برگهای سوخته را جدا کنید و گلدان را به مکان روشنی منتقل کنید که نور غیرمستقیم داشته باشد.
تغییر در آبوهوا
این گیاه محیط گرم و دور از درها و منافذ را دوست دارد. تغییر در آبوهوا که باعث ورود هوای سرد از منافذ باز میشود، میتواند به برگهای گیاه آسیب بزند.
رطوبت پایین
اگر فکر میکنید رطوبت محیط اطراف گلدان کافی نیست باید با روشهایی مثل غبارپاشی و قرار دادن دستگاه بخور، رطوبت لازم برای گیاه را تآمین کنید.
کم آب دادن به گیاه
اگر خاک گلدان بیش از حد خشک بماند، روی برگهای گیاه تأثیر میگذارد. بهآرامی به گلدان آب بدهید تا برگها به حالت قبل برگردند. برگهای خشک و خراب شده را جدا کنید.
بیش از حد آب دادن
این گیاه خاک مرطوب را دوست دارد ولی نباید بیش از حد لازم به آن آب بدهید. قبل از هر بار آب دادن به گلدان مطمئن شوید که چند سانتیمتر بالای خاک گلدان، خشک شده است. آب دادن بیش از اندازه باعث پوسیدن ریشهها میشود. اگر گلدان بزرگی دارد، اجازه دهید که مقدار بیشتری از خاک خشک شود، بعد دوباره به گلدان آب بدهید.
پرسش و پاسخ رایج دربارهی نگهداری از آگلونما
آیا نگهداری از آگلونما راحت است؟
آگلونما گیاهی است که بهراحتی میتوانید از آن مراقبت و نگهداری کنید. ویژگی مهم دیگری که این گیاه دارد این است که به نور کامل آفتاب نیاز ندارد در نتیجه برای بیشتر اتاقها در فضای خانه و محل کار، مناسب است. اگر اتاق شما پنجرهای دارد که نور غیرمستقیم دریافت میکند، با خیال راحت میتوانید آگلونما را در خانه نگهداری کنید.
رشد آگلونما چقدر سریع است؟
گیاه همیشهسبز چینی رشد کندی دارد. به همین دلیل لازم نیست که دائما نگران عوض کردن گلدان آن باشید.
تفاوت بین آگلونما و دیفنباخیا در چیست؟
گاهی اوقات افراد آگلونما و دیفنباخیا را با هم اشتباه میگیرند چون برگهای این دو گل با هم شباهت دارد. اما این دو گیاه آپارتمانی تفاوتهای ریزی دارند. گیاه آگلونما برگهایی نقرهایتر دارد. برگهای دیفنباخیا بزرگتر و عریضتر است. برگهای آگلونما بیضیتر و کوچکتر هستند.