بیماری و راه درمان, تکثیر گیاهان, گل و گیاه, معرفی گیاه, نگهداری از گیاهان

اشتباهات رایج که گیاهان آپارتمانی را نابود می‌کنند

نگهداری از گل و گیاه در خانه صرف‌نظر از جنبه‌ی زیبایی به پاکسازی هوا و بهبود سلامت جسم و روان کمک می‌کند. همین فواید بسیاری از ما را به نگهداری از آن‌ها در داخل آپارتمان ترغیب کرده است، اما گاهی اوقات چند نکته‌ی اساسی را در مراقبت از گیاهان نادیده می‌گیریم و باعث از بین رفتن‌شان می‌شویم.

اگر برگ‌های گیاه‌ی شما افتاده یا تغییر رنگ داده و قهوه‌ای به نظر می‌رسد، شما تنها کسی نیستید که با این مشکل روبه‌رو شده‌اید. بهترین کار این است که با شرایط رشد گیاهان آپارتمانی آشنا شوید و تا حد امکان شرایطی نزدیک به آن را برایشان فراهم کنید. در این مقاله درباره‌ی رایج‌ترین اشتباهات برای نگهداری گل و گیاه صحبت می‌کنیم. ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.

رایج‌ترین اشتباهات در مورد گیاهان خانگی

وقتی یک  گیاه‌ی جدید را به خانه می‌آورید، کنجکاو هستید که در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید یا نسبت به نحوه‌ی مراقبت از آن نگران هستید. چون فکر می‌کنید که مثل یک کودک به توجه و مراقبت تمام وقت نیاز دارد. خوشبختانه اگر گونه‌ی مناسب را انتخاب کنید، با چنین مشکلی مواجه نخواهید شد. حتی اگر گیاه‌ی حساسی را به خانه آورده باشید، می‌توانید با ابزار مناسب به‌خوبی از آن مراقبت کنید. فقط کافی است به اطلاعاتی که برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی در اختیارتان قرار می‌دهیم، توجه کنید.

۱. گیاه را بیش از حد آبیاری می‌کنید

بدون شک، گیاهان برای رشد و بقا به آب نیاز دارند، اما شاید جالب باشد که بدانید آبیاری بیش از حد اصلی‌ترین دلیل از بین رفتن‌ ریشه‌‌ها است. بعضی از مردم به اشتباه فکر می‌کنند که همه‌ی گیاهان به یک اندازه آب نیاز دارند و باید به یک روش آبیاری شوند. این تصور اشتباه است. برنامه‌ی آبیاری همه‌ی گیاهان نباید مثل هم باشد. کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها خاک خشک را ترجیح می‌دهند. کاکتوس‌ها می‌توانند ماه‌ها بدون آب زنده بمانند. بیشتر ساکولنت‌ها هم به آبیاری ماهیانه نیاز دارند و اگر هر هفته به آن‌ها آب داده شود، از بین می‌روند.

نکته‌ی مهمی که باید به آن توجه کنید این است که نیاز به آب در بین گونه‌های مختلف گیاه به‌طور چشمگیری متفاوت است. به‌عنوان یک قاعده‌ی کلی، هر چقدر برگ‌ها ضخیم‌تر باشند، گیاه به آب کمتری نیاز دارد. در مقابل، گونه‌های ظریف مانند سرخس که دارای برگ‌های نازک هستند با آبیاری کم به سرعت خشک می‌شوند.

بدنه‌ی ضخیم کاکتوس‌ها می‌تواند برای طولانی‌مدت آب کافی ذخیره کرده و در صورت کم‌آبی از همان آب استفاده کند. وقتی این گیاه را آبیاری می‌کنید، مانند یک اسفنج آب را جذب می‌کند. انعطاف‌پذیری کاکتوس‌، آن را به یک گیاه‌ی مناسب برای نگهداری در خانه تبدیل کرده است.

درنتیجه، همان‌طور که گفتیم نیاز گیاهان به آب شبیه‌ی هم نیست. کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها خاک خشک را ترجیح می‌دهند و گیاهان گرمسیری در خاک مرطوب بهتر رشد می‌کنند. اگر بیش از حد گیاه را آبیاری کنید، ریشه‌ی آن از بین می‌رود.

۲. گیاه را معرض نور مستقیم خورشید قرار می‌دهید

بعضی از افراد فکر می‌کنند که همه‌ی گیاهان به نور زیادی نیاز دارند. نور برای رشد گیاه ضروری است، اما همه‌ی گیاهان به یک اندازه به آن نیاز ندارند. به جزء کاکتوس‌ها و بعضی از ساکولنت‌ها که در برابر نور خورشید مقاوم هستند، بیشتر گیاهان نباید در معرض نور مستقیم قرار بگیرند.

قرار دادن گیاهان در زیر نور مستقیم خورشید، به‌خصوص در روزهای گرم تابستان، می‌تواند روی برگ‌ها تأثیر بسیار منفی داشته باشد. نور خورشید که روی دیوار منعکس می‌شود یا از پرده عبور می‌کند، مناسب است. حتی بعضی از گیاهان را می‌توانید در حمام نگهداری کنید. بعضی از گونه‌های گیاهی به نور زیادی نیاز ندارند.

۳. فکر می‌کنید همه‌ی گیاهان به نگهداری زیادی نیاز دارند

برخلاف تصور بسیاری از مردم، همه‌ی گیاهان به مراقبت زیاد نیاز ندارند. بعضی از گونه‌های گیاهی بسیار مقاوم و سرسخت بوده و به توجه بسیار کمی نیاز دارند. کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها نمونه‌های خوبی از این نوع گیاهان محسوب می‌شوند.

برای گیاهان حساس‌تر می‌توانید از ابزارهای هوشمند کمک بگیرید تا بدون صرف زمان زیاد از آن‌ها نگهداری کنید. مدتی است که گلدان‌های خودآبیار به بازار آمده‌اند که به کمک تکنولوژی می‌توان آن‌ها را آبیاری کرد. این ابزارها و گلدان‌های مدرن می‌توانند به شما بگویند که گیاه در چه زمانی به چه چیزی نیاز دارد و حتی ‌به‌طور خودکار آن را آبیاری کنند.

۴. فکر می‌کنید توانایی مراقبت از گیاهان را ندارید

بعضی از مردم تصور می‌کنند که برای نگهداری از گل و گیاه مناسب نیستند و باعث از بین رفتن آن‌ها می‌شوند. برای مراقبت و نگهداری از گیاهان خانگی به دکترای علوم باغبانی نیاز نیست. حتی باتجربه‌ترین باغبان‌ها هم ممکن است گیاهان را از بین ببرند، این بخشی از فرآیند یادگیری است که نباید به خاطر آن احساس شرمندگی کنید.

اگر گیاهی را از بین بردید، خودتان را سرزنش نکنید. مراقبت از یک گیاه‌ی آپارتمانی جدید به آزمون و خطا نیاز دارد. هیچ‌کس اطلاعات کاملی در مورد گونه‌های مختلف گیاهی ندارد. بنابراین، همه‌ی ما باید از تجربیات خود استفاده کنیم و گاهی اوقات از دیگران بیاموزیم.

همه چیز به اعتماد به نفس مربوط می‌شود. بسیاری از مردم اعتماد به نفس‌شان را از دست می‌دهند و بعد از مدتی تسلیم می‌شوند. آشنایی با نحوه‌ی مراقبت از گیاهان آپارتمانی به ارث نمی‌رسد، بلکه اکتسابی است و باید آن را یاد بگیرید. خوشبختانه این روزها می‌توانید در فضای اینترنت به‌صورت رایگان اطلاعات زیادی را در این زمینه کسب کنید.

۵. بیش از حد گیاه را حرکت می‌دهید

ثبات برای سازگاری گیاه با محیط جدید ضروری است. بعضی از تغییرات مثل عوض کردن گلدان، تغییر دادن اتاق محل نگهداری گیاه و… می‌توانند برای تعادل گیاه مضر باشند. جابه‌جایی و حرکت دادن بیش از حد گیاه هم اصلاً توصیه نمی‌شود.

اگر گیاه‌ی شما در محیط جدید مشکل خاصی ندارد، بهترین کار این است که آن را جابه‌جا نکنید. به این نکته توجه کنید که تغییرات شدید دما یا رطوبت می‌تواند برای گیاه مضر باشد.

۶. فراموش می‌کنید ریشه‌های گیاه را بررسی کنید

ریشه‌ها به تغذیه‌ی گیاه کمک می‌کنند و در تأمین مواد مغذی و رطوبت مورد نیاز آن نقش دارند. به همین دلیل، حفظ سلامت آن‌ها اهمیت زیادی دارد. اما اغلب مردم به‌قدری مجذوب شکل ظاهری برگ‌ها، ساقه‌ها و گل‌های گیاه می‌شوند که ریشه‌ها را نادیده گرفته و رسیدگی به آن‌ها را فراموش می‌کنند. به‌عنوان مثال، ممکن است ریشه‌ها از گلدان بیرون بیایند و بی‌توجهی شما به این موضوع باعث از بین رفتن آن‌ها شود.

اگر با چنین وضعیتی روبه‌رو شدید، گیاه را از گلدان خارج کرده و بخش‌های مرده‌ی ریشه را از آن جدا کنید. در کف یک گلدان بزرگ‌تر کمی سنگریزه بریزید و به آن خاک اضافه کنید و سپس گیاه را داخل آن قرار دهید. اگر این مشکل به‌موقع تشخیص داده شود، احتمال زنده ماندن گیاه‌ی شما بیشتر است. بسته به سرعت رشد گیاه یکبار در ماه یا حداقل دو بار در سال وضعیت ریشه‌ها را بررسی کنید.

۷. نمی‌دانید چه آب و هوایی برای گیاه‌ی شما مناسب است

اطلاع از منطقه‌ی آب و هوایی مناسب برای رشد گیاه می‌تواند به شما در درک نیازهای آن کمک کند. کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها خاک خشک را ترجیح می‌دهند، چون به مناطق خشک و بیابانی جهان تعلق دارند. برخلاف کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها، سایر گیاهان آپارتمانی اغلب جزء گیاهان گرمسیری طبقه‌بندی می‌شوند و به خاک و هوای مرطوب علاقه دارند.

هنگام نگهداری از گیاهان آپارتمانی باید بدانید که گیاه‌تان به مناطق بیابانی و خشک تعلق دارد یا مناطق مرطوب و گرمسیری و با توجه به این نکته برای آبیاری آن برنامه‌ریزی کنید. کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها به خاک مخصوص که حاوی ماسه باشد نیاز دارند تا به زهکشی و خشک نگه داشتن آن‎ها کمک کند. ذکر این نکته ضروری است که دمای خیلی گرم یا خیلی سرد هم روی انسان و هم روی گیاهان خانگی تأثیر می‌گذارد.

کلام پایانی

مراقبت از گیاهان هم لذت‌بخش است و هم استرس‌زا. وقتی گیاهای شما به‎خوبی رشد می‌کنند و شاداب هستند، خوشحال هستید، اما وقتی پژمرده می‌شوند، با نگرانی به دنبال راهی می‌گردید که آن‌ها را از آستانه‌ی نابودی نجات دهید.

مهم‌ترین کاری که باید برای مراقبت و نگهداری از یک گیاه‌ی آپارتمانی انجام دهید، صرف وقت برای شناخت نیازهای آن است. اگر تازه‌کار هستید، از نکاتی که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم استفاده کرده و در ابتدا، از گیاهان مقاوم که به نگهداری و توجه‌ی زیاد نیاز ندارند، شروع کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *